Asperger Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu içinde “yüksek fonksiyonlu otizm” diye tanımlanan bir alt tanı grubunun içindedir. Sendromun ismi Dr.Hans Asperger tarafından konulmuştur. Asperger Sendromlu çocuklar, otizm spektrum tanı belirtilerini ve şiddetini daha hafif gösterirler. Erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülür.
Aspergerli bireylerde ana sorun sosyal -iletişim ve etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları, motor koordinasyon becerilerinde gerilik göze çarpar. Bireylerde zeka geriliği gözlenmez. Asperger Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğunda olduğu gibi nedeni tam bilinmemekle birlikte biyolojik, çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.Asperger Sendromunu çocukluk döneminde otizmden ayırt etmek güç olmakla birlikte bazı ipuçları bize ergenlik ve yetişkinlik dönemindeki süreç için ipucu vermektedir. Orta çocukluk ve sonrasında tanı koymak için ayırt edici tanı özelliklerine bakılır.
Asperger Sendromunu otizmden ayıran en belirgin özellikler erken yaşta edinilen dil becerileri ve kelime dağarcığıdır. Asperger’li çocuklarda gecikmiş konuşma görülmez. Zeka düzeyleri ortalama ve ortalamanın üstüdür. Diğer ayırt edici tanı özellikleri:
Asperger Sendromu tanısı koymak için yapılan bir kan testi yada görüntüleme yöntemi yoktur. Sendromun belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Gelişim öyküsü, klinik gözlem ve gelişimsel farklılıklar tanı için yeterlidir.
Tedavi bireye özgü planlanmaktadır. Bireyin gelişimsel ihtiyaçları göz önünde tutularak, günlük hayata uyum sağlaması ve yaşamını sürdürmesi hedeflenmektedir. Bireye uygulanacak programın içinde özel eğitim ve psikolojik destek, sosyal-duygusal gelişimin desteklenmesi, medikal destek ve multidisipliner bir yapı ile sürece aile de katılarak çalışılmalıdır.
Asperger Sendromunda kullanılan ilaçlar genellikle DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), kaygı ve anksiyete bozukluğu, takıntılar, depresyon, davranış ve dürtü kontrolü için kişiye özel uygulanan medikal desteklerdir.
Özellikle ergenlik dönemi Asperger’li bireyler için biraz zor geçmektedir. Genel tabloda çoğunlukla depresyon eşlik etmektedir. Bunun için bir psikiyatri takibinde olunması yararlıdır.
Aspergerli çocuklar doğru müdahale programları ve tedavi yöntemleriyle akademik ve sosyal hayatta karşılaştıkları zorlukları daha kolay aşabilirler.
Aspergerli bireylerin ilgi ve yetenekleri erken dönemde keşfedilip , bu alanlara yönlendirildiğinde belli alanlarda uzmanlaşmalarına yardımcı olunmuş olur. Dünyada bir çok Asperger Sendromlu bilim insanı, sanatçı, akademisyen, sporcu hayatımıza değer katan meslek gruplarında çalışmaktadır.
Unutmayın, “Her çocuk farklı gelişir.”
Uzmanlarımızla iletişime geçerek randevu oluşturabilirsiniz.
Q Psikoloji – Tüm Hakları Saklıdır.